سرنگ انسولین چیست و چگونه استفاده میشود؟

سرنگ انسولین، سرنگی با یک سوزن کوچک است که بطور خاص برای بیماران دیابتی تجویز میشود. این سرنگ برای تزریق به بافت زیر پوستی طراحی شده است. این منطقه از بدن به این علت برای تزریق انسولین مناسب است که سلول های چربی به داروهایی که بطور مداوم وه به آرامی جذب میشوند،اجازه میدهد تا این داروها اثر طولانی تری داشته باشند.

یک سرنگ انسولین بطور معمول دارای یک محفظه،پیستون و سوزن میباشد.محفظه ها که به منظور ذخیره انسولین میباشند دارای یک نشانه گذاری بر اساس واحد های بین المللی و استاندارد به منظور اندازه گیری مناسب میباشد.

اکثر سرنگ های انسولین دارای محفظه های 100واحدی هستند. در اکثر مواقع انسولین بصورت U_100 فراهم میشود،به این معنا که در یک میلی لیتر مایع 100 واحد انسولین موجود است.

پیستون بخشی از سرنگ است که به منظور داخل کشیدن مایع از محفظه فشرده میکند.

محل هایذ تزریق انسولین معمولا بر رئی بازو،ران و یا شکم میباشد.این مناطقباید با المل ضدعفونی به صورت یک منطقه دایره ای ضدعفونی شود. سرنگ باید مانند یک دارت با زاویه 90درجه در یک دست گرفته شود و با دست دیگر منطقه تزریق گرفته شود و سرنگ را به سرعت وارد پوست کرد، بایدتوجه داشت که تزریق باید به آرامی انجام شود.

انسولین چیست؟

هورمونی است که در لوزالمعده ساخته و ترشح میشود در صورت افزایش میزان قندخون،انسولین بیشتری وارد خون میشود و به اینوسیله موجب کاهش قندخون میشود.در افراد دیابتی ترشح انسولین کاهش یافته یا اینکه اصلا ترشح نمیشود و درنتیجه میزان قندخون افزایش می یابد.

سرنگ

 انواع انسولین و آماده سازی آن:

1_ نوع رکولار که رنگ آن شفاف است.

2_نوع NPH که شیری رنگ کدر است.

برای کشیدن انسولین ابتدا انسولین شفاف و سپس شیری رنگ را بکشید.برای بیمارانی که در مخلوط کردن انسولین مشکل دارند توصیه میشود از انسولین مخلوط آماده استفاده کنند.

 

مراقبت های لازم برای نگهداری و مصرف انسولین:

1_ انسولین مصرفی را در جای خنک نگهداری کنید و از یخ زدن انسولین خودداری شود.

2_ از تزریق انسولین تاریخ گذشته خودداری کنید و قبل از مصرف، حتما انسولین را از نظر شفافیت کنترل کنید.

3_ انسولین را هر روز سر ساعت مشخص و قبل از خوردن معده غذایی  اصلی تزریق کنید.

4_ از تزریق انسولین سردخودداری کنید.قبل از کشیدن  انسولین ویال آن را بین کف دو دست به آرامی بگردانید و محل ورود سرسوزن را قبلا با پنبه آغشته به الکل ضدعفونی کنید.

5_ انسولین میزان تنظیم  دریافتی باید توسط پزشک معالج انجام شود،از کم و زیادکردن خودسرانه میزان انسولین جدا خودداری کنید.

6_ اگر لازم است از دو انسولین(رکولار و NPH) استفاده شود ابتدا انسولین معمولی و سپس انسولین NPH را وارد سرنگ کنید.

7_ محل تزریق را قبلا با پنبه آغشته به الکل ضدعفونی کنید واجازه دهید کاملا خشک شود سپس انسولین را تزریق کنید.

8_ انسولین را در زیر پوست و در بافت چربی تزریق کنید،محا تزریق را بطور مرتب تغییر دهید تزریق مداوم در یک محل موجب سفت شدن پوست آن قسمت خواهد شد.جذب از طریق پوست شکم سریع تر از پوست ران است. صبح ها انسولین را روی شکم و شب ها در ران تزریق کنید.

 

چهار محل اصلی تزریق:

1_ شکم

2_ سطح پوست بازوها

3_ سطح جلوی ران ها

4_ باسن

برای جلوگیری از گود شدن یا سفت وبرجسته شدن محل تزریق درهربار محل تزریق را جابجا کنید. مثلا تزریق اول در بازوی راست بعدی در بازوی چپ و بعد درباسن یا دوباره دربازوی راست در محلی 2 سانتیمتر پایینتر از محل تزریق قبلی،میتوان انسولین را تزریق کرد.

روش دیگر استفاده از یک ناحیه مشخص در زمان مشخصی از روز است.مثلا تزریق ناحیه صبح در شکم و تزریق عصر در بازوها و ران ها انجام گیرد.

سرنگ

سرنگ

تجهیزات پزشکی، افراتجارت، انسولین، سرنگ انسولین، سرنگ